Wakaf Tunai

 

SKIM WAKAF TUNAI

 

Apakah yang dimaksudkan dengan wakaf tunai.

Menurut bahasa wakaf bermaksud tahan. Menurut syarak pula wakaf ialah menahan sesuatu harta yang boleh digunakan tanpa susut fizikalnya dengan cara menyerahkan hak miliknya kepada seorang pengguna yang harus dan wujud. Wakaf adalah suatu amalan yang telah disyariatkan bahkan ia merupakan salah satu cara mendekatkan diri dengan Allah SWT. Amalan ini amatlah digalakkan oleh syarak. Seorang sahabat Baginda SAW iaitu Abu Talhah telah mewakafkan harta yang disayanginya apabila turunya ayat Allah SWT yang bermaksud:

“kamu tidak sekali-kali akan dapat mencapai (hakikat) kabajikan dan kebaktian ( yang sempurna) sebelum kamu dermakan sebahagian daripada apa yang kamu sayangi dan sesuatu apa jua yang kamu dermakan maka sesungguhnya Allah SWT mengetahuinya”

                                                                                                                                                                (ali-imran :92)

Pengertian- sesuatu wakaf daripada wang tunai sebagai subjek wakaf, melalui :

  1. Sumbangan wang tunai atau apa-apa sumbangan wang kewangan yang lain daripada mana-mana orang, persatuan atau institusi yang diwakafkan kepada pihak yang menerima wakaf.
  2. Menawarkan saham wakaf untuk dijual atau mengeluarkan bon wakaf atau surat bagi jaminan berharga sebagai wakaf.

 

Apakah Perlaksanaan Wakaf Tunai Mengikut Kehendak Islam ?

Fatwa Mensyariatkan Wakaf Tunai

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-77 yang bersidang pada 10-12 April 2007 di Kuala Terengganu telah memutuskan bahawa berwakaf dalam bentuk wang tunai adalah dibolehkan dalam Islam.

Imam Az-Zuhri, seorang ulama yang terkenal dalam ilmu hadis, telah menfatwakan bahawa berwakaf dalam bentuk dinar dan dirham adalah diharuskan bagi tujuan berdakwah, kebajikan ummah dan pendidikan umat Islam.

 

Mengapa Perlu Wakaf Tunai ?

  • Menggalakkan dan menarik minat masyarakat Islam keseluruhan ke arah kebudayaan semula amalan wakaf dan sedekah jariah demi kemaslahatan ummah.
  • Memberi peluang dan kemudahan kepada setiap lapisan masyarakat menunaikan ibadah wakaf walaupun tidak mampu untuk mewakafkan harta yang berbentuk kekal dan tinggi nilainya seperti tanah, rumah, bangunan dan sebagainya.
  • Mengembling harta dan kekuatan ekonomi umat Islam secara kolektif berdasarkan konsep mahabbah dan persaudaraan umat Islam dalam usaha membantu meningkatkan dana dan membangunkan sosio-ekonomi ummah khususnya di Negeri Perak.
  • Dana berbentuk tunai lebih mudah untuk diuruskan dan lebih ekonomik, disamping perancangan juga dapat dilakukan dengan lebih tersusun dan berkesan berdasarkan keperluan dan maslahah semasa.

 

Ke Manakah Dana Wakaf Yang Dikumpulkan Dilaburkan?

Sumbangan wang tunai yang dikumpul akan disatukan dalam satu akaun khas dana wakaf tunai dan wang tunai tersebut akan ditukarkan kepad aset atau harta kekal yang dinamakan BADAL atau ganti kepada wang tersebut seperti:

  1. Pembangunan hartanah.
  2. Pembangunan harta wakaf yang sedia ada.
  3. Pembinaan bangunan pejabat, rumah kedai, sekolah agama, rumah orang tua dan anak yatim.
  4. Pembangunan perladangan, pertanian, penternakan dan perkilangan.

 

Siapakah Yang Layak Menyertai Skim Wakaf Tunai ?

Terbuka kepada umat Islam tanpa mengira usia, bangsa keturunan dan warganegara. Skim ini juga dibuka kepada orang-orang bukan Islam, asalkan mereka bersetuju mematuhi syarat dan prosedur yang telah ditetapkan dari masa ke semasa. Penyertaan dan sumbangan jga boleh datang daripada pihak syarikat dan agensi yang berminat sama ada dari dalam atau luar negeri.

 

Berapakah Kadar Sumbangan Bagi Skim Wakaf Tunai ?

Kadar penyertaan minimum adalah RM1.00 dan tiada kadar maksimum. Bagi setiap penyertaan melebihi RM 100.00 akan dikeluarkan sijil Skim Wakaf Tunai.

 

Apakah Penyumbang / Pewakaf Menerima Pulangan

Penyumbang dalam Skim Wakaf Tunai tidak mendapat sebarang pulangan dalam bentuk dividen kerana ianya bersifat wakaf dan hanya ganjaran pahala jariah yang dipohon daripada Allah SWT.

 

 

 

Makluman

Sebarang aduan dan cadangan boleh dikemukakan ke alamat emel berikut : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Arkib Berita

Powered by mod LCA

Maipk News

Persidangan Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu ...
23 Oct 2014 01:28 - Super UserPersidangan Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak Kali Ke-188

  Persidangan Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak Kali Ke-188 telah diadakan pada    16 Oktober 2014 yang lalu. Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak yang baharu YBhg. Tan Sri Dato’ Dr. Wan Mohd Zahid bin Mohd Noord [ ... ]

Read More..
Program Teluk Intan 'Bike Week' 2014
24 Sep 2014 03:45 - Super UserProgram Teluk Intan 'Bike Week' 2014

TELUK INTAN – Sempena program Teluk Intan 'Bike Week' 2014 yang bermula pada 12 - 15 September 2014 bertempat di Dataran Padang Speedy. Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak (MAIPk) telah membuka kaunter zakat pada program berkenaan. Pembu [ ... ]

Read More..

NEWS ARCHIVE...

W3C Help

1. Changing Font Size

For your information, most of web browsers have provided the facility to change the font size. For example, to change the font size according to your web browser:

Google Chrome
On the View menu, select zoom. Zoom > Larger

Mozilla Firefox
On the View menu, select Zoom. View > Zoom > Zoom In

Internet Explorer
On the View menu, select Text Size. View > Text Size > Largest

Netscape
On the View menu, select Text Size. View > Text Size > Increase

Macintosh shortcut: Command+

Windows Shortcut: Ctrl++

Opera
On the View menu, select Zoom. View > Zoom > %

Macintosh Shortcut: Command+

Windows Shortcut: + or 0

Safari
On the View menu, select Make Text Bigger. View > Make Text Bigger
Macintosh Shortcut: Command+

However, we provide functionality to change the font size of the content only. The following functions are available on every page of this website. Click on the following icons (Besarkan saiz tulisan Saiz Sebenar Kecilkankan saiz tulisan) to enlarge and downsize the font size of the content.


2. Color Variation Selection

In this website, we provide several color variations in order to facilitate color-blind users, there are several color options available on the top of each page of this Website. Users can select a color from the color variations that are available. Selection can be made by clicking on the Color Variations below:


You can also select the text color variation by choosing the selection below:

Original Text Black Text Green Text Red Text

You can also select theme color variations by choosing the selection below :

Theme 1 Theme 2
Theme 3