• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik
 • Home
 • Info
 • MAIPk News
 • BANTUAN MODAL PERALATAN : HASIL TANGAN YANG TERTUNDA

BANTUAN MODAL PERALATAN : HASIL TANGAN YANG TERTUNDA

Zuraida binti Md Tajuddin
Kampung Masjid, Ijok, Batu Kurau
Bantuan Modal Peralatan


SELAMA - Menyambung kisah hidup Puan Zuraida yang berasal dari Kampung Masjid Ijok Perak. Beliau melakukan dua kerja untuk membantu suami menyara keluarga dan membesarkan 6 orang anak mereka yang masih lagi bersekolah. Suaminya yang sudah meniti usia senja hanya mampu melakukan kerja-kerja kampung untuk menampung perbelanjaan harian mereka. Puan Zuraida bekerja sebagai pembantu di kedai makan di sebelah siang dan mengambil upah menjahit baju di sebelah malamnya.

Kini sudah lebih 5 tahun dia mengambil upah menjahit baju. Pelanggannya sangat berpuas hati dengan hasil tangannya.Di kala tempahannya semakin banyak, mesin jahitnya yang uzur pula rosak. Sedih hatinya kerana tidak dapat menyiapkan tempahan pelanggan pada masa yang dijanjikan. Serba salah Puan Zuraida setiap kali menjawab pertanyaan pelanggannya bila baju mereka akan siap dijahit.

Saban hari debar hati Puan Zuraida makin terasa menunggu jawapan maklum balas daripada MAIPk tentang permohonan bantuan modalnya untuk memiliki mesin jahit yang baharu. Dia sentiasa menanti panggilan telefon dan sepucuk surat harapan daripada posmen yang lalu di depan rumahnya. Akhirnya penantiannya berhasil, surat harapan itu tiba di pangkuan Puan Zuraida.

Permohonannya untuk memiliki mesin jahit yang baharu diluluskan. Mesyuarat pihak MAIPk Daerah Selama pada bulan April memutuskan Puan Zuraida layak dibantu. Alhamdulillah senyuman mula terukir pada wajah Puan Zuraida. Tanggal 14 Jun 2022, Pegawai Baitulmal Daerah Selama, Cik Nur Fatin Azarina bt Nor Affendy telah berkunjung ke rumahnya untuk penyerahan bantuan peralatan modal berupa sebuah mesin jahit lurus dan mesin jahit tepi berjumlah RM5000. Tiada kata yang dapat diungkapkan Puan Zuraida melainkan sujud syukurnya kepada Ilahi.

Para muzakki sekalian, jutaan terima kasih diucapkan kepada kalian. Teruskanlah memberikan senyuman dan sinar baharu buat mereka. Tunaikan zakat anda melalui online FPX. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.