• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN BINA RUMAH : API YANG MERUBAH SEGALANYA

Hurairi bin Mohamed Zin
Kampung Durian Kudung, Bota

SERI ISKANDAR - Menyambung kisah hidup Encik Hurairi bersama anak lelakinya yang sudah lebih 20 tahun tinggal di rumah pusaka keluarga arwah isterinya. Rumah yang sekian lama menjadi tempat mereka berteduh kini hilang sekelip mata dalam tragedi kebakaran yang berlaku pada penghujung April 2020 yang lalu. Api yang marak itu menjilat hampir keseluruhan bahagian rumah itu kerana kebanyakan dindingnya terdiri daripada kayu. Kini mereka menumpang di rumah adik yang tinggal berhampiran dengan rumah mereka itu.

Pihak kami turun ke tempat kejadian untuk tujuan siasatan. Mengambil kira musibah yang dialami pemohon, pihak MAIPk Seri Iskandar mengambil tindakan segera untuk memproses permohonannya. Alhamdulillah permohonannya diluluskan. Rumah baharu tersebut dibina di lokasi tapak asal rumah pusakanya. Hari berganti hari, maka siaplah rumah yang dibina itu. Tanggal 15 Februari 2022 merupakan tarikh penyerahan kunci rumah baharu yang bernilai RM54,000.

Majlis penyerahan kunci itu telah disempurnakan oleh Pegawai Baitulmal Daerah, Encik Ahmad Nazri bin Hassan. Terpancar kegembiraan pada raut wajah Encik Hurairi. Terlihat genangan air di hujung matanya. Air mata keharuan dan kesyukuran atas nikmat tersebut. Semoga terus diberikan nikmat kesihatan yang berpanjangan.

Jutaan terima kasih diucapkan kepada para muzakki yang setia bersama-sama kami membela nasib golongan asnaf yang memerlukan. Sesungguhnya zakat anda telah memberikan senyuman pada wajah mereka serta memberikan harapan dan sinar baharu dalam kehidupan mereka. Ayuh teruskan perjuangan ini dalam membantu golongan asnaf dengan berzakat bersama-sama Zakat Perak-MAIPk. Tunaikan zakat anda melalui online FPX. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.