• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN BAIK PULIH RUMAH : RUMAH TEMPAT BERTEDUH

Zabri Bin Bakar
Kg. Sira Panas, Bersia Lama

GERIK - Menyambung kisah hidup Encik Zabri sekeluarga yang menetap di Kampung Sira Panas, Bersia Lama. Encik Zabri merupakan operator kilang dengan pendapatan RM581.54 sebulan. Isterinya pula merupakan pemegang kad OKU sejak terlibat dalam kemalangan pada tahun 2008 yang mengakibatkan kaki kanannya dipotong.
Encik Zabri sekeluarga tinggal di rumah pusaka milik arwah mertuanya sejak sekian lama. Kini rumah pusaka itu sudah semakin uzur dan tidak selamat lagi untuk didiami. Bahagian dinding kayu rumah tersebut telah reput dan atap rumahnya juga telah uzur dan berkarat, terutamanya pada bahagian tingkat atas.

Hendak membaiki kerosakan rumahnya dia tidak mampu lantas Encik Zabri tampil memohon bantuan baik pulih rumah daripada MAIPk. Besar harapannya agar permohonannya diluluskan kerana dia tidak sanggup lagi melihat anak dan isterinya kedinginan tidur di luar rumah berlantaikan bumi, berdindingkan angin.

Alhamdulillah permohonan Encik Zabri mendapat maklum balas positif daripada MAIPk. Hasil siasatan mendapati sebahagian struktur rumah masih dalam keadaan baik dan hanya sebahagian yang perlu dibaik pulih. Jadi kami cuma meruntuhkan bahagian rumah yang telah uzur dan membina semula dua buah bilik, ruang tamu, tandas dan membina dinding bilik yang baharu. Semua kos pembersihan rangka rumah lama dan pembinaan sebahagian rumah yang baharu ini menelan belanja sebanyak RM24,000.

Segala urusan pembinaan berjalan lancar. Pada 29 Julai 2022 baru-baru ini, rumah Encik Zabri yang telah siap dibaik pulih itu diserahkan semula kepada mereka sekeluarga oleh Encik Zul Azri bin Hosaini selaku pegawai Baitumal MAIPk yang bertugas. Terpancar riak kegembiraan dan kesayuan pada wajah mereka sekeluarga. Diharapkan dengan bantuan ini, Encik Zabri sekeluarga dapat tidur lebih selesa berlantaikan simen dan berbumbungkan atap.

Jutaan terima kasih diucapkan kepada muzakki di luar sana yang istiqamah menunaikan zakat dengan Zakat Perak-MAIPk. Dana zakat daripada anda kali ini telah bertukar menjadi rumah yang lebih selesa buat Encik Zabri sekeluarga. Teruskan berzakat agar lebih ramai asnaf yang dapat kami santuni. “Daripada anda, Untuk mereka”. Kini zakat anda boleh ditunaikan melalui online FPX. Lebih mudah, pantas dan selamat. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.