• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN PERALATAN : DEMI KELANSUNGAN HIDUP

Mohd Tarmizi bin Che Hashim
Kampung Cheh Hulu, Kuala Kangsar

KUALA KANGSAR - Encik Tarmizi yang berusia 45 tahun merupakan anak jati Kampung Cheh Hulu, Kuala Kangsar. Dia sudah mendirikan rumah tangga dan dikurniakan dua orang cahaya mata. Mereka hidup menumpang di rumah ibu mertuanya di kampung tersebut. Encik Tarmizi yang merupakan kepala rumah tangga itu juga menanggung ibu mertuanya dengan hasil titik peluhnya. Dia melakukan kerja kampung dengan mengambil upah menebas serta meracun rumput dan semak. Dengan purata pendapatan sebanyak RM700 sebulan itulah dia menanggung perbelanjaan keluarga kecil mereka serta persekolahan dua orang anaknya.

Hidup keluarga mereka bergantung kepada pendapatannya. Jika dia tidak bekerja maka tidak berasaplah dapur mereka. Hal ini menjadikan pembakar semangat buat Encik Tarmizi keluar bekerja setiap hari. Namun ujian datang menimpa. Mesin rumput dan gergaji pokoknya sudah rosak dan tidak dapat dibaiki lagi. Sebelum ini, mesin-mesinnya itu pernah rosak namun masih lagi boleh dibaiki. Mati kutu Encik Tarmizi memikirkan jalan keluar daripada masalahnya. Rakannya mencadangkannya memohon bantuan MAIPk. Encik Tarmizi tampil memohon Skim Bantuan Modal Peralatan daripada MAIPk. Besar harapannya agar permohonannya diluluskan kerana perkejaan tersebut merupakan sumber utama pendapatan buat mereka sekeluarga.

Alhamdulillah rezeki menyebelahi mereka sekeluarga. MAIPk telah meluluskan permohonan Encik Tarmizi. Pada 21 Julai 2022, Cik NorFadilah binti Mat Saat selaku Pegawai Tadbir Agihan Bantuan Modal MAIPk telah menyerahkan mesin gergaji pokok dan mesin potong rumput yang baharu kepada Encik Tarmizi. Bantuan modal peralatan tersebut berjumlah RM4,430. Diharapkan dengan bantuan ini, Encik Tarmizi dapat bekerja seperti biasa demi memenuhi keperluan keluarganya.

Jutaan terima kasih diucapkan kepada para muzakki di luar sana yang menunaikan tanggungjawab berzakat kepada Zakat Perak-MAIPk. Dana zakat daripada anda kali ini telah bertukar bentuk kepada mesin gergaji pokok dan mesin rumput yang baharu buat Encik Tarmizi. Teruskan berzakat bersama kami kerana lebih banyak asnaf yang masih memerlukan bantuan. Kini zakat anda boleh ditunaikan melalui online FPX, lebih mudah, pantas dan selamat. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.