• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik
 • Home
 • Info
 • MAIPk News
 • LEBIH RM8.7 JUTA BANTUAN BINA RUMAH MAIPk TAHUN 2022

LEBIH RM8.7 JUTA BANTUAN BINA RUMAH MAIPk TAHUN 2022

Terima kasih para muzakki yang telah menunaikan tanggungjawab zakat anda kepada Zakat Perak-MAIPk pada tahun 2022 yang lalu. Dana zakat anda membantu banyak asnaf yang memerlukan. Teruskan bersama-sama MAIPk agar lebih banyak asnaf yang dapat kami santuni.

Lebih RM8.7 juta telah disalurkan kepada asnaf melalui Bantuan Bina Rumah MAIPk sepanjang tahun 2022 yang lalu. Dana bernilai RM8,741,900.00 telah memberikan manfaat kepada 135 orang penerima di seluruh negeri Perak sepanjang tahun lalu. 131 orang merupakan penerima daripada kalangan asnaf fakir dan miskin yang berjumlah RM8,504,300.00. Manakala empat orang penerima merupakan asnaf muallaf dan jumlah bantuannya sebanyak RM237,600.00.

Bantuan Bina Rumah yang disalurkan kepada penerima di seluruh negeri Perak bertujuan memberikan keselesaan dan sinar baharu kepada mereka. Kebanyakan penerima mempunyai rumah yang sudah sangat uzur dan sudah tidak lagi selamat untuk didiami. Terdapat juga rumah yang tidak lagi dapat dibaiki kerana sudah rosak teruk. Ada juga segelintir penerima yang sudah tidak mampu tinggal di rumah sewa tetapi mempunyai sebidang tanah. Jadi MAIPk membina rumah baharu di tanah mereka memandangkan mereka tidak mampu berbuat demikian.

Terima kasih sekali lagi kepada para muzakki. Dana zakat daripada anda membantu kami membina rumah bagi mereka yang memerlukan. Teruskan bersama MAIPk agar lebih banyak asnaf yang dapat kita bantu dan lebih banyak rumah asnaf yang dapat kita bangunkan. Ingatlah, dalam rezeki kita ada terselit hak mereka. Bantulah mereka yang memerlukan. “Daripada Anda, Untuk Mereka.” Tunaikan zakat anda melalui online FPX. Lebih mudah, cepat dan selamat. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my

https://www.facebook.com/reel/1171378000243726

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.