• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN BINA RUMAH : SERBA KEKURANGAN

Sabariah binti Mat Hassan
Kg. Padang Das, Batu Kurau


TAIPING - Usia Mak Cik Sabariah kini mencecah 76 tahun. Dia sudah kematian suami. Mak Cik Sabariah bukan sahaja kurang pendengaran, tubuh badannya juga semakin uzur. Tinggal di rumah sendiri bersama-sama dengan tiga orang anak lelakinya yang kekurangan dari segi kesihatan mental. Mak Cik Sabariah tidak mempunyai pendapatan dan hidup dalam serba kekurangan. Mujur seorang anak lelakinya boleh diharapkan untuk menangkap ikan di sungai. Hasil sungai tersebut dijual dan menjadi sumber rezeki mereka sekeluarga. Namun hasil pendapatan tidak menentu.

Mereka tinggal di sebuah rumah yang daif dan serba kekurangan. Bukan sahaja dinding rumahnya tidak cukup sifat malah rumah itu juga berlantaikan tanah dan hanya beralaskan karpet usang. Tidak dapat dibayangkan kehidupan seharian mereka di dalam rumah yang sedemikian rupa.

Pada 23 Mac 2022 yang lalu, turun hujan lebat bersama ribut kencang mengakibatkan sebatang pokok besar patah dan menimpa rumah mereka. Keadaan rumah Mak Cik Sabariah bertambah buruk. Air akan memasuki rumah apabila hujan turun. Atap yang roboh hanya mampu digantikan dengan sehelai kanvas terpakai bagi mengurangkan terik mentari. Demi anak-anaknya akhirnya Mak Cik Sabariah mengalah dan tampil memohon bantuan MAIPk.

Kini Mak Cik Sabariah sudah boleh menarik nafas lega setelah menerima bantuan rumah baharu daripada MAIPk Daerah Taiping. Bantuan bencana berupa sebuah rumah 3 bilik berkeluasan 850kp itu bernilai RM76,500. Bukan itu sahaja, Mak Cik Sabariah juga kini menerima bantuan kewangan bulanan sebanyak RM300. Terima kasih kepada para muzakki. Dana zakat anda kali ini memberikan sinar baharu buat Mak Cik Sabariah sekeluarga. Teruskan berzakat dengan Zakat Perak-MAIPk. Zakat anda juga boleh ditunaikan melalui FPX. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my

https://www.facebook.com/reel/964562544924690


.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.