• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN BINA RUMAH : KEDUKAAN YANG TERUBAT

KAMPUNG GAJAH - Encik Kasmani bin Saidi merupakan salah seorang mangsa kebakaran rumah di Kampung Sungai Pinang yang meranapkan rumahnya tanpa tersisa sedikit pun. Kini dia bersama-sama isteri dan anak tunggalnya berteduh di stor yang dibinanya sendiri berhampiran tapak rumah sedia ada.

Encik Kasmani yang sudah berusia awal 70-an itu tidak lagi mampu untuk bekerja. Dia hanya mengharapkan hasil sawit sekitar RM700 sebulan. Anaknya hanya bekerja menjual air nira di kampung tersebut. Walaupun pendapatannya kecil, anaknya tetap menyumbangkan RM100 setiap bulan kepadanya. Keperluan makan, minum dan bil utiliti juga ditanggung oleh anaknya.

Kesihatan Encik Kasmani juga tidak mengizinkan dia melakukan sebarang kerja. Selain mempunyai masalah pendengaran, dia juga menghidap penyakit darah tinggi dan gout. Yang paling mengganggu, Encik Kasmani menghidap kanser prostat dan memerlukan rawatan susulan di KK Ulu Dedap. Selepas tragedi kebakaran rumahnya, Encik Kasmani menerima Bantuan kecemasan berjumlah RM300.00 daripada MAIPk. Adun Kampung Gajah juga memberikan sumbangan RM200. JKM pula menghulurkan bantuan berupa kotak makanan, tikar dan juga tilam kepada mereka sekeluarga.

Encik Kasmani ada memohon bantuan daripada MAIPk untuk membina rumah baharu buat mereka. MAIPk Daerah Kampung Gajah meluluskan permohonan mereka. Akhirnya rumah baharu jenis 3 bilik itu siap dibina di atas tapak rumah sedia ada. Bantuan rumah tersebut berjumlah RM61,200.

Terima kasih kepada muzakki. Dana zakat anda telah memberikan keselesaan buat Encik Kasmani sekeluarga. Bantuan rumah ini juga telah mengubat kedukaan mereka yang telah kehilangan rumah sebelum ini yang telah dihuni selama 45 tahun. Teruskan menyokong kami dengan berzakat kepada Zakat Perak-MAIPk. Untuk berzakat melalui online FPX klik https://ezakat.maiamp.gov.my

Tonton video di Instagram MAIPk
https://www.instagram.com/p/CubWGwFpOlM/?hl=en

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.