• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik
 • Home
 • Info
 • MAIPk News
 • BANTUAN BINA RUMAH : PONDOK USANG DIGANTI RUMAH BAHARU

BANTUAN BINA RUMAH : PONDOK USANG DIGANTI RUMAH BAHARU

GERIK - Encik Yusop bersama-sama isteri dan empat orang anaknya tinggal di rumah pusaka di Kampung Sungai Raba, Gerik. Encik Yusop bekerja sendiri dengan mencari hasil hutan, hasil tasik dan mengambil upah membantu orang. Dia mempunyai seorang anak kurang upaya dan menghidap sakit jantung. Hasil hutan yang dijual itu digunakan untuk makan minum dan menampung kos rawatan anaknya. Mereka tidak mendapat bantuan daripada mana-mana agensi.

Rumah pusaka yang didiami lebih satu dekad itu sudah usang dan uzur. Hampir semua bahagian rumah yang hanya diperbuat daripada papan itu telah reput dan rosak. Ibarat reput menanti rebah ke bumi. Rumah tersebut sudah tidak selamat untuk didiami lagi. Encik Yusop bimbang akan keselamatan isteri dan anak-anaknya yang hampir setiap masa berada di dalam rumah tersebut. Pendapatan yang kecil menghalang Encik Yusop untuk membaiki kerosakan rumahnya. Apatah lagi keadaan rumah itu sebaik-baiknya dirobohkan dan dibina rumah yang baharu. Encik Yusop memohon bantuan MAIPk untuk menangani masalah yang dihadapi.

Syukur hasratnya itu diperkenankan. MAIPk Daerah Muallim meluluskan permohonannya. 16 Jun 2023 yang lalu merupakan penyerahan kunci rumah baharu kepada Encik Yusop. Penyerahan kunci rumah baharu itu telah dibuat oleh Pengurus Besar Bahagian Agihan Zakat, Encik Rohizan bin Omar bersama-sama Pegawai Baitulmal Daerah Gerik, Encik Zul-Azri bin Hosaini dan mubaligh di kawasan perkampungan Orang Asli tersebut, iaitu Encik Md Bahari bin Latif.

Encik Yusop dan dua orang lagi asnaf menerima bantuan rumah baharu jenis tiga bilik, berkeluasan 680kp dan berjumlah RM61,200. Terima kasih muzakki. Satu lagi bukti dana zakat anda dimanfaatkan sebaiknya bagi membantu meringankan kesusahan asnaf. Teruskan menyokong kami dan berzakat kepada Zakat Perak-MAIPk. Untuk berzakat melalui online FPK klik https://ezakat.maiamp.gov.my


Tonton video di Instagram MAIPk
https://www.instagram.com/p/CvCOaCCtRFn/?hl=en

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.