• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

ASNAF MERDEKA

Kini MAIPk membawakan kepada anda segmen “Asnaf Merdeka” sempena Bulan Kemerdekaan sehingga sambutan Hari Malaysia 2023.

Segmen Asnaf Merdeka merupakan perkongsian kisah-kisah perjuangan Zakat Perak-MAIPk membantu para asnaf daripada pertemuan kali pertama sehinggalah mereka berjaya keluar daripada kepompong kesusahan.

Segmen ini juga memaparkan kisah sebenar perjuangan asnaf menuju ‘kemerdekaan kewangan’ yang sebelumnya penuh liku, onak dan duri. Pelbagai rintangan dan ujian yang dihadapi laksana ombak memukul pantai.

Kisah-kisah benar yang dipaparkan bakal menggoncangkan hati penonton sehingga mengalirkan air mata. Sayu dan pilu, bimbang dan sukar itulah tangga-tangga yang perlu ditempuhi oleh para asnaf sehingga berjaya menggenggam kejayaan.

Rahmat Tuhan sentiasa memayungi sekalian hamba-Nya yang bersabar. Benarlah firman-Nya dalam Surah al-Baqarah ayat 155-157, “Dan berilah khabar gembira bagi orang-orang yang bersabar. Iaitu orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata, ‘Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali’. Mereka itulah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan daripada Tuhan mereka serta rahmat-Nya; dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk hidayah-Nya.”

Ikuti setiap paparan menarik kami dalam segmen “Asnaf Merdeka” melalui platform-platform media sosial MAIPk. Follow TikTok @Majlisagamaislamperak dan kongsikan paparan menarik ini dengan kenalan anda. Teruskan berzakat dengan Zakat Perak-MAIPk untuk melahirkan lebih banyak lagi ‘asnaf merdeka’. Untuk berzakat melalui online FPX klik https://ezakat.maiamp.gov.my

Tonton video di Instagram MAIPk
https://www.instagram.com/p/Cu0X9Z4JhGy/?hl=en

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.