• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN PENDIDIKAN : USAHA DAN KEJAYAAN MENUNTUT ILMU

Adik Siti Naziah binti Mohamad Nazid, anak kelahiran Kamunting, Perak. Tidak dilahirkan dalam keluarga yang senang bukanlah menjadi batu penghalang untuknya terus melakar kejayaan. Mendapat pendidikan awal di SMK Bukit Jana, Kamunting, dia kemudiannya menyambung persekolahannya di MRSM Kuala Kangsar.

Selepas mendapat 9A dalam peperiksaan SPM pada tahun 2017, beliau melanjutkan pelajaran ke Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA) yang diminatinya di INTEC Shah Alam. Kehilangan ayah tercinta kerana menghidap kanser Limphoma pada tahun 2018 tidak mematahkan semangatnya. Dia tekad meneruskan pengajian walaupun sudah kehilangan penyokong kuatnya selama ini.

Menerusi carian di Facebook, Adik Naziah mengetahui tentang tawaran biasiswa MAIPk untuk Perakaunan. Dia memohon bantuan tersebut dan permohonannya berjaya. Selain menerima bantuan penginapan dan yuran pembelajaran, Adik Naziah juga menerima elaun belajar RM600 sebulan selama 4 tahun pengajian.
Siti Naziah dan rakan-rakan seperjuangan yang menerima tajaan MAIPk sentiasa mengingatkan diri untuk belajar bersungguh-sungguh. Memanfaatkan bantuan yang diterima dan berazam menabur bakti kembali kepada masyarakat. Adik Naziah juga memberikan kata-kata semangat kepada pelajar lain untuk teruskan usaha mengejar cita-cita tanpa mengenal erti putus asa.

Berkali-kali Adik Naziah mengucapkan rasa syukur dan terima kasih kepada pembayar zakat persendirian dan korporat negeri Perak. Dana zakat anda memberi peluang kepadanya dan rakan-rakan melanjutkan pelajaran dalam bidang yang ingin ceburi. Dengan bantuan yang disalurkan, mereka dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi dan menggapai cita-cita.

Berkat usaha dan jerih perih menuntut ilmu, Adik Naziah berjaya dalam bidang yang diceburinya. Dia juga adalah penerima Anugerah Belia sebagai penuntut terbaik Malaysia di tangga pertama dan di tangga ke sembilan dunia dalam peperiksaan Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA). Anugerah tersebut telah disampaikan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah sempena Majlis Sambutan Maal Hijrah 1444 Peringkat Negeri Perak di Casuarina@Meru pada 30 Julai 2022 yang lalu.

Terima kasih MAIPk dan pembayar zakat negeri Perak. Dana zakat anda menyediakan peluang kepada pelajar cemerlang dalam kalangan asnaf melanjutkan pelajaran dalam bidang yang diminati. Impian mereka untuk menggenggam segulung ijazah tercapai dengan bantuan anda. Teruskan berzakat dengan Zakat Perak-MAIPk kerana masih banyak lagi pelajar cemerlang yang ingin menyambung pengajian mereka. Dengan bantuan anda, mereka mampu mengubah nasib keluarga. Tunaikan zakat anda melalui online FPX. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my


.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.