• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN MODAL : DEMI KELANGSUNGAN HIDUP

Suami merupakan tonggak keluarga. Mencari rezeki, bekerja demi menyara keluarga dan memastikan keperluan belajar anak-anak terpenuhi. Begitulah yang dilakukan Encik Mazlan bin Ubit. Biarpun memegang kad OKU, dia tetap berusaha sedaya upaya menambah pendapatan keluarga.Encik Mazlan sebelum ini terlibat dalam kemalangan jalan raya. Sejak itu, dia mengalami cacat kekal dan tidak dapat melakukan kerja berat. Dia mendapat bantuan daripada JKM sebanyak RM450 sebulan.

Selain perlu menyara anaknya yang baru menyertai program matrikulasi di Gopeng, dia juga perlu melunaskan bayaran bulanan sewa rumah sebanyak RM100. Rezeki orang yang berusaha sentiasa dimudahkan. Encik Mazlan berpeluang menyewa premis untuk menggunting rambut dengan bayaran sewa sebanyak RM100 sebulan. Dia tidak mempunyai modal untuk memulakan perniagaan gunting rambutnya. Syukur bantuan MAIPk memudahkan dia untuk berniaga.

MAIPk Daerah Kampung Gajah menyalurkan bantuan modal sebanyak RM5000 untuk Encik Mazlan memulakan perniagaan. Bantuan tersebut berupa keperluan dan peralatan menggunting rambut. Sejak memulakan perniagaan tersebut, Encik Mazlan beroleh tambahan pendapatan sebanyak RM700 sebulan. Usaha gigih Encik Mazlan membuahkan hasil.

Terima kasih kepada muzakki yang sentiasa bersama-sama kami. Dana zakat yang ditunaikan membantu asnaf bangkit dan keluar daripada belenggu kemiskinan. Terus membantu orang yang memerlukan dengan dana zakat anda. Tunaikan zakat anda kepada Zakat Perak-MAIPk. Semoga dengan membantu orang yang memerlukan menjadi asbab kita masuk ke dalam syurga. Tunaikan zakat anda melalui online FPX. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my

 Tonton video di instagram

https://www.instagram.com/p/CxZJZRyxaTT/?hl=en

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.