• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN PERUBATAN : NIKMAT SEPASANG KAKI

BAGAN DATUK - Encik Mohd Shaharudin bin Abd Karim, anak jati Kampung Sungai Payung yang terletak di Daerah Bagan Datuk. Sebelum ini Encik Shaharudin menjalani kehidupan seperti biasa. Namun beberapa tahun yang lalu, suatu insiden kemalangan telah mengubah perjalanan hidupnya.Encik Shaharudin telah dilanggar lori dalam kemalangan tersebut. Insiden hitam itu telah meragut kaki kanannya. Encik Shaharudin terpaksa menggunakan kaki palsu untuk menjalani aktiviti hariannya.

Encik Shaharudin yang berumur 34 tahun itu melakukan kerja sendiri untuk perbelanjaan keluarga dan dirinya. Dia menawarkan perkhidmatan kereta sapu kepada penduduk setempat. Dalam masa yang sama, dia juga menjual 'topup' untuk menambah pendapatan. Purata pendapatannya sekitar RM1000 sebulan. Dia juga menerima bantuan JKM sebanyak RM450 sebulan. Biarpun tidak mempunyai pendapatan yang besar, Encik Shaharudin masih juga menanggung ibu dan ayahnya. Ibunya menghidap penyakit buah pinggang dan perlu menjalani rawatan dialisis.

Namun, nikmat kaki yang dikurniakan Allah SWT tidak akan sama dengan kaki buatan manusia. Selepas beberapa tahun, kaki palsunya haus dan perlu diganti dengan yang baharu. Encik Shaharudin mahupun ibu bapanya tidak mampu menyediakan kaki palsu yang baharu buatnya kerana harganya yang mahal. Encik Shaharudin memohon bantuan MAIPk. Syukur bantuannya diluluskan MAIPk Daerah Bagan Datuk. Pegawai MAIPk telah menyerahkan Bantuan Kaki Palsu kepada Encik Shaharudin bernilai RM12,550.

Terima kasih kepada muzakki yang sentiasa bersama-sama kami. Dana zakat anda kali ini telah berjaya mengggantikan kaki palsu yang baharu buat Encik Shaharudin. Semoga kaki palsu baharu ini memudahkan aktiviti hariannya. Teruskan membantu mereka yang memerlukan dengan berzakat kepada Zakat Perak-MAIPk. Semoga menjadi asbab kita masuk ke dalam syurga. Tunaikan zakat anda melalui online FPX. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my

Tonton video di Instagram
https://www.instagram.com/p/Cxj-nutviUd/?hl=en


.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.