• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

MAIPk TEROKAI POTENSI USAHAWAN MUALLAF MELALUI KURSUS ASAS KEUSAHAWANAN

IPOH : 23-25.10.2023 (Isnin-Rabu)

Majlis Agama Islam dan 'Adat Melayu Perak (MAIPk) berusaha sedaya upaya bagi mengembangkan dan menggilap potensi golongan asnaf yang berpotensi di negeri Perak.

Bertempat di Hotel Travelodge, Ipoh pihak MAIPk telah bekerjasama dengan Agrobank Centre of Excellent dan Bahagian Dakwah, Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) menganjurkan Kursus Asas Keusahawanan Asnaf Muallaf buat julung kalinya.

Seramai 25 orang asnaf Muallaf yang berbilang kaum terdiri daripada masyarakat Orang Asli, Cina dan India telah terpilih menyertai kursus yang bertujuan bagi mencungkil bakat & memberikan pendedahan yang lebih meluas dalam bidang keusahawanan, pengurusan kewangan dan bidang pemasaran.Selaras dengan syariat ditekankan dalam agama Islam yang menggalakkan umatnya berusaha sedaya upaya bagi mencari nafkah buat ahli keluarga, MAIPk menerapkan ilmu dalam bidang muamalat kepada para asnaf yang berminat & cenderung dalam perniagaan.

Antara bidang perniagaan yang diceburi oleh para peserta adalah seperti dalam bidang jahitan, kedai makan, kedai runcit, penternakan ikan dan kraftangan hasil-hasil hutan.

Pelbagai lagi program dan kursus susulan yang akan diatur oleh pihak MAIPk untuk para usahawan asnaf dengan hasrat agar mereka mampu berdikari dan menjadi pembayar zakat pada masa akan datang.

Tahniah kepada para peserta..
Terima kasih kepada semua pihak yang terlibat.
Terima kasih para pembayar zakat.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.