• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik
 • Utama
 • Info
 • Berita MAIPk
 • Majlis Penutupan Kursus Asuhan Permata (KAP) & Pendidikan Awal Kanak-Kanak

Majlis Penutupan Kursus Asuhan Permata (KAP) & Pendidikan Awal Kanak-Kanak

Bertempat di Dewan TT, TAJ International College, Ipoh, Perak, Majlis Penutupan Kursus Asuhan Permata (KAP) dan Pendidikan Awal Kanak-kanak telah diadakan pada hari Jumaat, 11 Februari 2022.

Kursus Asuhan Permata (KAP) dan Pendidikan Awal Kanak-kanak merupakan satu inisiatif Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak (MAIPk) dengan Kerjasama TAJ International College dalam usaha memberikan peluang pekerjaan kepada golongan asnaf di bawah tanggungjawab MAIPk.

Antara matlamat utama kursus tersebut adalah untuk melahirkan pekerja berkemahiran khususnya daripada kalangan beliawanis asnaf yang tidak berpeluang melanjutkan pelajaran dalam bidang akademik. Menerusi kursus ini juga, para peserta diberikan pengiktirafan melalui pensijilan yang diterima oleh mereka yang sedang bekerja dan mempunyai pengalaman dalam bidang pengasuhan kanak-kanak.

Sebanyak 30 orang peserta daripada kalangan anak-anak asnaf telah berjaya mengikuti kursus yang dijalankan secara separuh masa pada setiap Sabtu dan Ahad sepanjang tempoh kursus itu berlangsung tanpa menjejaskan waktu bekerja semasa peserta.

MAIPk telah memperuntukkan sebanyak RM195,570.00 untuk kesemua 30 orang peserta dengan anggaran kos RM6,519.00 setiap peserta. Kos tersebut merangkumi yuran pengajian, yuran peperiksaan, kit pembelajaran, perlindungan takaful dan elaun bulanan untuk sepanjang lima bulan kursus itu berlangsung.

Dalam majlis yang sederhana tetapi penuh bermakna itu, kesemua 30 orang peserta telah diraikan atas kejayaan mereka menamatkan kursus tersebut. Majlis penutupan kursus itu telah disempurnakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif TAJ International College, YBhg Puan Tina binti Dato Seri Haji Tajuddin yang turut menyampaikan ucaptama dalam majlis yang bersejarah itu.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.