• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN MODAL : KELANGSUNGAN REZEKI

Puan Noor Lela binti Lope
Rumah Pangsa Sri Bidor, Bidor.

TAPAH- Puan Noor Lela bersama suami dan anaknya mengusahakan gerai makan di kawasan berhampiran kediaman mereka di rumah pangsa Sri Bidor. Gerai makan mereka menjual menu sarapan pagi hinggalah menu makan malam. Berikutan daripada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan oleh kerajaan sebelum ini, perniagaan mereka terpaksa ditutup untuk tempoh yang agak lama sehingga menjejaskan satu-satunya sumber pendapatan mereka sekeluarga.

Ekoran daripada itu, barangan perniagaan mereka terutamanya peralatan elektrik telah mengalami kerosakan antaranya periuk nasi yang besar, peti ais sejuk beku, lampu dan lain-lain lagi. Hal ini membantutkan aktiviti memasak di gerai mereka. Oleh kerana itu, pihak Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak telah mengambil langkah yang sewajarnya dengan mempertimbangkan pemberian periuk nasi dan peti sejuk beku (freezer) kepada Puan Noor Lela menerusi mesyuarat JKBD Batang Padang pada 28/06/2022.

Alhamdulillah semua urusan dipermudahkan dan peralatan berniaga, iaitu periuk nasi dan freezer yang berjumlah RM3,075.00 berjaya diserahkan kepadanya pada 14/07/2022 oleh Encik Mior Khairul Anas bin Rozali selaku Pegawai Baitulmal Daerah Tapah. Dengan bantuan yang diberikan ini, diharapkan dapat membantu meringankan beban Puan Noor Lela untuk meneruskan perniagaan yang sedang diusahakan. Hal ini kerana, dia juga dilihat gigih berusaha mencari rezeki bersama suami demi memajukan ekonomi diri selain dapat memajukan ekonomi umat Islam juga secara tidak langsung.

Jutaan terima kasih diucapkan kepada para muzakki yang sama-sama membantu kami meringankan bebanan yang ditanggung oleh Puan Noor Lela sekeluarga dalam mencukupkan keperluan harian mereka. Sesungguhnya zakat anda mungkin kecil di mata anda namun nilainya sangat besar buat asnaf di luar sana, malah dengan zakat anda itu dapat mengubah nasib kehidupan mereka. “Daripada anda, Untuk mereka.” Teruskan berzakat dengan Zakat Perak-MAIPk agar lebih banyak asnaf yang dapat kami santuni. Kini zakat anda boleh ditunaikan melalui online FPX. Lebih mudah, pantas dan selamat. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my


.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.