• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN BINA RUMAH : RUMAH TEMPAT BERTEDUH

Ahmad bin Mohamad Ramjan
Kg. Baru, Batu 5, Sungai Relong, Kamunting

TAIPING - Encik Ahmad sudah berumur 59 tahun dan merupakan pesara tentera. Dia mempunyai 12 orang anak. Alhamdulillah, kini semua anaknya telah memiliki keluarga mereka sendiri dan tidak lagi bergantung kepadanya. Encik Ahmad tidak dapat bekerja kerana merupakan pemegang kad OKU fizikal. Dia mengalami kecacatan semasa berkhidmat sebagai tentera dahulu. Kini hidupnya dan isteri hanya bergantung daripada wang pencen bulanannya sahaja sebanayak RM1000.

Encik Ahmad tinggal di rumahnya sendiri bersama-sama isteri tercinta. Seorang anaknya yang sudah berkahwin dan mempunyai seorang cahaya mata juga tinggal bersamanya. Hari-hari Encik Ahmad diceriakan dengan keletah comel cucunya. Dia dan isteri tinggal di rumah yang dibina atas sebidang tanah bersama anaknya serta menantu dan seorang cucu. Rumah yang sudah hampir 20 tahun menjadi tempat dia sekeluarga berteduh kini perlu dikosongkan dengan kadar segera berikutan tuan tanah ingin mengambil semula tanah tersebut dan akan merobohkan segala binaan di atas tanah itu.

Buntu Encik Ahmad memikirkan masalah ini. Dia tidak mampu untuk menyewa rumah yang lain. Apatah lagi untuk mendirikan rumah yang baharu. Memikirkan sebidang tanah miliknya di Kampung Sungai Relong yang berkeluasan 876.5 kaki persegi, Encik Ahmad memohon Skim Bantuan Bina Rumah daripada MAIPk. Besar harapannya agar permohonannya diluluskan.

Syukur ke hadrat Ilahi, permohonannya diluluskan. Proses pembinaan rumah baharu di tanah milik Encik Ahmad pun berjalan. Rumah jenis 3 bilik dan berkeluasan 680 kaki persegi yang bernilai RM61,200 itu telah diserahkan kepada Encik Ahmad seusai siap dibangunkan. Semoga dengan bantuan ini dapat meringankan bebanan yang ditanggung serta dapat menenangkan kegusaran hati Encik Ahmad.

Ucapan terima kasih yang tidak terhingga buat para muzakki yang telah menunaikan tanggungjawab anda. Teruskan berzakat bersama Zakat Perak-MAIPk demi asnaf yang memerlukan. Tunaikan zakat anda melalui online FPX. Lebih mudah, cepat dan selamat. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.