• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN MODAL PERALATAN : KEGIGIHAN YANG BERBAYAR

Mohamad Shafie Bin Osman
Felda Trolak Selatan, Sungkai

TAPAH - Encik Shafie berusia 32 tahun dan mempunyai tiga orang anak. Sejak berkahwin, Encik Shafie tinggal menumpang di rumah mentuanya di Felda Trolak Selatan, Sungkai.Encik Shafie berniaga menjual makanan dan minuman di gerai makan yang terletak berhampiran rumah mereka. Tapak tersebut merupakan tapak sewaan milik Felda.

Setiap hari isterinya akan memasak menu sarapan pagi dan makan tengah hari di rumah sebelum dibawa ke gerai makan mereka. Hal ini kerana mereka tidak mempunyai kelengkapan memasak di gerai. Bekalan air di gerai juga tiada. Setiap hari Encik Shafie perlu mengangkut air dari rumahnya untuk memasak air di gerai serta mencuci pinggan mangkuk.

Mereka berniaga dengan modal yang seadanya. Apabila berlaku kenaikan harga barangan yang tidak menentu, perniagaan mereka juga terkesan. Ada kalanya untung pun tiada. Namun cukuplah sekadar balik modal untuk mereka membuat pusingan modal pada hari berikutnya.

Kini, meja dan rak untuk menghidang lauk pula sudah uzur dan reput kerana dimamah cuaca hujan dan panas. Meja tersebut diperbuat daripada kayu kerana untuk membeli meja dan rak besi terlalu mahal. Akhirnya, Encik Shafie memohon bantuan daripada MAIPk.

Syukur permohonannya berjaya. MAIPk telah menyalurkan bantuan peralatan perniagaan kepada Encik Shafie. Bantuan berupa rak membancuh air dan juga rak untuk meletak lauk. Bantuan berjumlah RM4,350 itu telah diserahkan oleh Pegawai Baitulmal Daerah Tapah, Encik Mior Khairul Anas bin Rozali.Semoga dengan bantuan ini mengurangkan bebanan yang ditanggung Encik Shafie sekali gus meningkatkan pendapatan bulanan buat mereka sekeluarga.

Ucapan terima kasih yang tidak terhingga buat para muzakki yang telah menunaikan tanggungjawab anda. Teruskan berzakat bersama Zakat Perak-MAIPk demi asnaf yang memerlukan. Tunaikan zakat anda melalui online FPX. Lebih mudah, cepat dan selamat. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.