• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN PERALATAN : TEMAN PENONGKAH ARUS

Shamsudin Bin Mohamad Saad
Kampung Sungai Tinggi, Trong

TAIPING - Encik Shamsudin sudah mendirikan rumah tangga dan mempuyai lima orang anak. Seorang anaknya sudah bekerja. Manakala dua orang anaknya sudah menamatkan pengajian dan dua orang lagi anaknya masih bersekolah.Mereka sekeluarga tinggal menyewa di Kampung Sungai Tinggi dengan kadar sewa RM200 sebulan. Encik Shamsudin bekerja sebagai nelayan sejak anak sulungnya masih kecil lagi. Pendapatannya tidak menentu dan bergantung kepada cuaca. Purata pendapatannya adalah sebanyak RM1100 sebulan.

Namun akan berkurangan apabila tiba musim tengkujuh dan angin monsun. Dengan pendapatan itulah dia menafkahi keluarganya. Isterinya membantu menguruskan anak-anaknya yang masih bersekolah. Apabila ada lebihan ikan hasil tangkapan, isterinya akan memproses untuk dijadikan ikan kering dan dijual sebagai pendapatan sampingan keluarga.

Teman setia Encik Shamsudin yang menjadikan hasil tangkapan di laut sebagai sumber rezekinya adalah enjin botnya. Enjin bot itu yang menemaninya membelah lautan mencari sesuap rezeki untuk dibawa pulang.Kini enjin botnya sering rosak. Kos untuk membaik pulih agak tinggi. Bukan itu sahaja, alat ganti di kedai juga sukar didapati. Encik Shamsudin terpaksa turun ke laut bekerja dengan orang lain agar dapat mencari sesuap rezeki. Adakalanya dia meminjam sampan rakannya untuk menangkap sendiri hasil di tepian sungai.

Syukur ke hadrat Ilahi, permohonannya kepada MAIPk sebelum ini mendapat maklum balas positif. MAIPk Daerah Taiping bersedia membantunya membeli enjin bot yang baharu. Masa yang ditunggu telah tiba. Pegawai MAIPK yang bertugas telah berkunjung ke rumahnya untuk menyerahkan bantuan peralatan berupa enjin bot 15Hp jenis Mercury yang bernilai RM6,500. Semoga dengan bantuan ini, Encik Shamsudin dapat turun ke laut seperti biasa untuk mencari rezeki buatnya sekeluarga.

Ucapan terima kasih yang tidak terhingga buat para muzakki yang telah menunaikan tanggungjawab anda. Teruskan berzakat bersama Zakat Perak-MAIPk demi asnaf yang memerlukan. Tunaikan zakat anda melalui online FPX. Lebih mudah, cepat dan selamat. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.