• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN BINA RUMAH : BAHANA LITAR PINTAS

Rahani binti Ibrahim
Kampung Salak, Trong

TAIPING - Puan Rahani merupakan balu kematian suami. Dia tinggal di rumahnya yang terletak di Trong bersama-sama seorang anak lelaki yang belum berkahwin. Enam orang lagi anaknya sudah berkeluarga dan mempunyai kehidupan sendiri. Puan Rahani tidak bekerja dan pendapatan bulanannya bergantung daripada pemberian bulanan sebanyak RM500 daripada anak-anaknya. Puan Rahani hanya bercucuk tanam di sekeliling rumahnya untuk mengisi masa yang terluang.

Puan Rahani tinggal di rumah sendiri yang terletak di Kampung Salak, Trong bersama-sama seorang anak lelaki bujangnya. Pada malam kejadian, mereka sedang nyenyak tidur. Kebakaran yang berpunca daripada litar pintas telah memusnahkan hampir keseluruhan rumah mereka. Struktur rumah yang diperbuat daripada kayu hangus dijilat api. Yang tersisa hanya struktur dinding yang diperbuat daripada batu.

Pada malam kejadian, Puan Rahani dan anak lelakinya hanya sempat menyelamatkan diri sehelai sepinggang kerana api marak dengan cepat. Buat sementara waktu, mereka menumpang di rumah anak perempuannya. Puan Rahani berhasrat mendirikan semula rumahnya yang hangus terbakar itu. Namum apakan daya, dia tidak mampu. Anak-anaknya juga mempunyai tanggungan masing-masing. Puan Rahani tidak mempunyai sumber pendapatan yang lain.

Akhirnya Puan Rahani memohon bantuan daripada MAIPk. Syukur dia menerima maklum balas positif daripada MAIPk. MAIPk Daerah Taiping meluluskan bantuan bina rumah (bencana) buat Puan Rahani bagi menampung kerugian yang dialami mangsa. Rumah baharu itu dibina di atas tapak rumah sedia ada.

Setelah selesai proses pembinaan rumah, kunci rumah baharu diserahkan kepada Puan Rahani. Kunci rumah bertukar tangan, air mata kesyukuran tumpah bercucuran. Kami turut berasa terharu melihat air mata Puan Rahani. Semoga dengan bantuan rumah jenis 2 bilik berkeluasan 600kp yang bernilai RM54,000 ini dapat mengubat luka di hatinya.

Ucapan terima kasih yang tidak terhingga buat para muzakki yang telah menunaikan tanggungjawab anda. “Daripada anda, untuk mereka”.Teruskan berzakat bersama Zakat Perak-MAIPk demi asnaf yang memerlukan. Tunaikan zakat anda melalui online FPX. Lebih mudah, cepat dan selamat. Klik https://ezakat.maiamp.gov.my

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.