• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik

BANTUAN BINA RUMAH : KEDIAMAN SEMPURNA

Puan Rodiah binti Pihee, ibu kepada 9 orang anak. Berstatus janda dan menetap di Rantau Panjang, Selama. Puan Rodiah tidak lagi bekerja kerana umurnya yang semakin berusia. Perbelanjaan bulanannya hanya bergantung pada sumbangan anak-anak berjumlah RM200.

Rumah mereka di Kampung Sumatra, Rantau Panjang didiami bersama-sama tiga orang lagi anaknya yang belum berkeluarga. Namun kesemua anaknya sudah di luar tanggungannya. Rumah yang menjadi saksinya bertungkus lumus membesarkan anak-anaknya sendirian itu kini sudah roboh di bahagian tepi dan belakangnya.

Pergerakan tanah menyebabkan struktur rumahnya senget dan sebahagiannya telah roboh. Dia dan anak-anaknya tidak mampu membaiki kerosakan yang besar itu. Dinding yang roboh itu hanya mampu ditutup dengan zink terpakai bagi mengelakkan rumah mereka dimasuki binatang. Lantai rumah Puan Rodiah menjadi tidak rata, pecah dan retak di kebanyakan bahagian. Bahagian dinding yang runtuh mempengaruhi struktur utama rumahnya. Selain rumahnya senget, dinding rumah juga menjadi renggang dan bakal runtuh bila-bila masa sahaja. Puan Rodiah dan anak-anak terpaksa tidur di bahagian ruang tamu bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku.

Permohonan kepada MAIPk mendapat maklum balas positif. Atas faktor keselamatan, rumah baharu jenis 3 bilik berkeluasan 680kp itu dibina di hadapan rumah lama mereka. Rumah baharu tersebut dibina di atas tanah pusaka milik keluarga Puan Rodiah. Semoga dengan bantuan rumah ini, keselamatan Puan Rodiah dan anak-anak lebih terjamin. Kunci rumah baharu itu diserahkan oleh Cik Nur Fatin Azarina binti Nor Affendy selaku pegawai MAIPk Daerah Selama.

Terima kasih muzakki yang sentiasa menjadi sayap kanan perjuangan MAIPk. Tanpa dana zakat anda, perjuangan kami dalam menyantuni nasib asnaf tidak akan terlaksana. Teruskan bersama-sama kami dengan menunaikan zakat kepada Zakat Perak-MAIPk. Semoga ibadah zakat yang ditunaikan dapat menyucikan harta dan menjemput harta yang lebih berkat. Untuk berzakat melalui online FPX, klik https://ezakat.maiamp.gov.my

Tonton video di Instagram MAIPk
https://www.instagram.com/p/CwNB-0pJ1ri/?hl=en

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.