• 26
  Soalan Lazim
 • 26
  Hubungi Kami
 • 26
  Aduan & Maklum Balas
 • 26
  Peta Laman
 • 26
  Soal Selidik
 • Utama
 • Info
 • Berita MAIPk
 • PROGRAM PEMERKASAAN EKONOMI ASNAF : KURSUS TANAMAN CENDAWAN TIRAM

PROGRAM PEMERKASAAN EKONOMI ASNAF : KURSUS TANAMAN CENDAWAN TIRAM

IPOH - MAIPk melalui Unit Pemerkasaan Ekonomi Asnaf mengadakan Kursus Tanaman Cendawan Tiram untuk pelatih Usahawan PROPER A. Sebanyak 15 orang pelatih yang layah telah dipilih menyertai program ini. Objektif kursus ini adalah bagi memberi penekanan dan didikan teori serta latihan amali dalam pembuatan bongkah & hasil cendawan.

Peserta ini juga dilatih cara-cara merekod hasil cendawan mengikut Standard Jabatan Pertanian. Ini bagi membolehkan mereka layak memohon untuk sijil myOrganik sekaligus menetapkan hasil cendawan mereka mempunyai lebih peluang kebolehpasaran untuk keperluan pengguna.

Para pelatih yang menghadiri kursus ini juga turut diberi tunjuk ajar bagaimana untuk menceburi pasaran secara manual & digital. Kursus intensif ini memberikan pelbagai pengisian khas untuk para pelatih PROPER A MAIPk. Antaranya termasuklah topik-topik yg diajar seperti bab pengenalan, pembuatan, pengukusan dan pembenihan bongkah.

Peserta juga diberi pendekatan terperinci mengenai teknik pemeraman, tuaian, kawalan penyakit, kaedah merekod ladang, skala kualiti / gred, pengiraan kos, pembungkusan, perlabelan sehinggalah tips mengenai pemasaran digital.

Kami di MAIPk menggalas harapan supaya Program PROPER A yang digiatkan ini dapat mendidik para peserta supaya menjadi usahawan berjaya terutama dalam setiap bidang yang diketengahkan. Semoga usaha ini mendapat berkat dan membantu asnaf meningkatkan pendapatan keluarga mereka serta mampu menjadi pembayar zakat pada masa akan datang.

Terima kasih para muzakki negeri Perak. Dana zakat daripada anda membantu asnaf sekaligus menjana ekonomi ummah. Teruskan sokongan anda kepada kami. Berzakatlah dengan Zakat Perak-MAIPk melalui online FPX. Sila klik https://ezakat.maiamp.gov.my

Tonton di Instagram MAIPk
https://www.instagram.com/p/CyYGjC4tDY-/?hl=en


.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kod QR
Scan Kod QR pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Bantuan
Scan Kod QR Borang Bantuan pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.
Kod QR Borang Aduan Awam
Scan Kod QR Borang Aduan Awam pada telefon pintar anda untuk versi mudah alih.